A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад освіти "Першотравенський гірничий ліцей" Дніпропетровської обласної ради"

15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Дата: 15.02.2024 22:30
Кількість переглядів: 20

 

     Щорічно 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року України на заміну радянському Дню пам’яті воїнів-інтернаціоналістів. Афганська війна була останньою з великих імперських авантюр Радянського Союзу. 15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю.

Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовими, 711 дітей – сиротами. Більше 8 тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч залишилися інвалідами. Це страшна ціна, яку заплатила Україна за імперські амбіції Кремля.

Крім афганців, цього дня вшановують і інших військових, які брали участь у різних війнах в часи СРСР та незалежної України.

З самого початку війни на сході України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно виступили на захист рідної землі від російських загарбників. У цей скорботний день Україна схиляє голову перед своїми синами, що воювали та загинули в 16-ти країнах світу.

Ми повинні пам’ятати, що ціна мирного безхмарного неба занадто велика для кожного з нас.

   Першотравенський гірничий ліцей відзначив День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Заступник директора з НВихР надала для перегляду в групах освітнє відео

 

    Вранці після хвилини мовчання заступник директора з НВихР провела патріотичну офлайн-хвилинку для всіх учасників освітнього процесу. Привітали зі святом учасника бойових дій Бондара С. В., який працює в ліцеї інженером з охорони праці та викладає уроки захисту України.

   

     В групі 21/22  15 лютого відбулась інформаційна бесіда до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Учні переглянули відео та дізналися багато цікавого.

  

 

   

      15 січня 2024 року майстер в/н Постаногова Оксана Олександрівна провела інформаційний захід в групі № 1ТУ/23 за фахом «Електрослюсар підземний. МПУ», присвячений Дню  вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

 

   Ця пам’ятна дата приурочена до роковин виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році.

Сьогодні, ми віддаємо шану учасникам  бойових дій на території інших держав та відзначаємо 35-ту річницю виведення радянських військ з  Республіки Афганістан. 

   Минуло вже багато років після тих трагічних подій війни, проте цей день назавжди залишився в пам’яті людей, як приклад мужності та вірності військовому обов’язку. Лише 15 лютого 1989 року, коли останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон, сотні сімей, в яких зростали майбутні солдати змогли з полегшенням зітхнути. З того дня ця дата увійшла в  історію як День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

  Сьогодні в Україні триває кривава війна.  Захист української державності розпочався у далекому 2014-му на Майдані і вже майже десять років триває на російсько-українських фронтах. Мало не два роки – повномасштабне вторгнення ворога в Україну.

   Війна вже не десь далеко – вона тут, поряд з нами, в нашій державі. Щодня гинуть українці –  воїни та цивільні громадяни, цвіт нашої нації.

 

     Бібліотекою створено інтерактивну виставку матеріалів ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПАРКАН «Мужність залишається в віках». Де представлені ксерокопії газетних та журнальних статтей, фотографії. 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть наш сайт

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень