A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад освіти "Першотравенський гірничий ліцей" Дніпропетровської обласної ради"

14 жовтня 2022

Дата: 14.10.2022 14:44
Кількість переглядів: 97

   

 

14 жовтня 2022 року – п’ятниця.

234-й день війни росії проти України.

 

 

 

 

 

 

 

14 жовтня - День створення УПА. Українська повстанська армія (УПА) - озброєне крило ОУН (Організації українських націоналістів). Воно діяло на території України в період 1942-1953 років. Бійці УПА воювали відразу проти двох режимів: сталінського (радянського) та гітлерівського (нацистського). А головною ціллю ОУН УПА була незалежність України.

 

Також 14 жовтня - День українського козацтва. Дату обрали не випадково, адже саме цього дня віряни святкують велике церковне свято - Покрову Пресвятої Богородиці. А вона здавна вважається небесною захисницею козаків. Цього дня січовики традиційно обирали своїх отаманів. Наприкінці XV століття з'явилася перша офіційна інформація про козацтво. Тоді козаки охороняли кордони між Кримським ханством та Литовським князівством.

 

А ще 14 жовтня - День захисників та захисниць України. Свято було створене 2015 року. Головна мета свята - вшанувати захисників та захисниць нашої країни, які боронять її незалежність. Сьогодні, як ніколи, важливо згадати тих українців, які пожертвували своїм життям заради Батьківщини і тих, хто продовжує боронити кордони України від російських загарбників.

 

14 жовтня в церковному календарі – Покрова Пресвятої Богородиці. Одна з найважливіших подій у православ'ї. Цього дня вшановують застувництво Діви Марії, Матері Христа, за весь людський рід. Свято пов'язане з давньою і красивою легендою про те, як Богоматір вберегла місто від ворожої атаки, накривши населення своїм покровом.

 

В Першотравенському гірничому ліцеї 14 жовтня 0 9.00 на хвилині мовчання вшанували Героїв України. Після хвилини відбулося відкриття патріотичного куточка пам’яті «Пам’ятаємо наших Героїв!».

З 10 по 14 жовтня проходив в ліцеї Тематичний тиждень історії.

В групах були проведенні уроки мужності.

В групі №3ТУ/22 "Машиніст електровоза. Машиніст підземних установок" пройшов виховний захід (онлай), який був присвяченний до Дня Захисників та Захисниць України та Дня Козацтва. Продивилися презентації та відео, згадали історичні дати та наших захистників. Учні приймали участь в обговоренні уроку.

В групах № 23/21 та № 31/20 до 14 жовтня майстер в/н Носова А.С. та класний керівник Дорофєєва В.Я. провили відкритий виховний захід в он-лайн режимі на тему: «В єдності наша сила».

Класний керівник Селіванова А.І. 11 жовтня провела виховну годину в групі №11/22 на тему: «Від козаків до сучасних захисників» он-лайн режимі. Говорили про тих хто боронив та захищає  Україну до сьогодні. Здобувачам освіти була запропонована гра «Козацькими шляхами». Кращі знавці отримали 10-12 балів з історії.

В групі №23/21 викладач історії Селіванова А.І.  розповіла здобувачам освіти про створення, діяльність та історію УПА.

В групі № 2ТУ/22 провели онлайн-виховну годину присвячену Дню Захисника і Захисниці України, Дню Українського козацтва та  Покрови Пресвятої Богородиці. Згадали історію виникнення свята Покрова, походження слова "козак" та у  чому сучасні воїни-захисники України наслідують своїх славетних пращурів , кодекс честі козаків та захисників України, прислів'я і приказки про козаків та сучасні патріотичні слогани. По завершенню заходу вшанували хвилиною мовчання  загиблих за незалежність України.

Напередодні свят в ліцеї була проведені акції «Смаколики солдату». До акції долучилися групи: №2ТУ/22, 3ТУ/22, 1ТУ/21, 31/20. Учні групи № 11/22, учень з групи № 44/19.

З 10 жовтня розпочали загальноліцейну акцію «Здай російську книгу – допоможи ЗСУ»

Загальноліцейна акція  «Окопна свічка для ЗСУ», в межах проведення тижня історії



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть наш сайт

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень