A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад освіти "Першотравенський гірничий ліцей" Дніпропетровської обласної ради"

Тематичний тиждень історії 10 - 14 жовтня 2022

Дата: 14.10.2022 21:16
Кількість переглядів: 88

Тематичний тиждень історії України до Дня Захисника та Захисниць України.

Україна на державному рівні почала відзначати День захисника саме 14 жовтня у 2014 році. Щорічне державне свято було встановлене Указом Президента України «Про День захисника України» від 14 жовтня 2014-го № 806 на відзначення мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу.

З 2021 року цей пам’ятний день офіційно названий Днем захисників і захисниць України. Жінки ставали поряд із чоловіками на захист Батьківщини у різні періоди нашої історії. До приклада, нам відомі імена Христини Сушко та Харитини Пекарчук, які воювали в Армії УНР. У Легіоні Українських Січових стрільців існувала Жіноча чота, співорганізаторкою якої була розвідниця Ольга Басараб. Сотні жіночих імен можна знайти серед героїв Другої світової, бійців УПА. В сучасній українській армії жінки пліч-о-пліч із чоловіками служать на передовій, освоїли спеціальності снайпера, кулеметника, розвідника, механіка, інструктора, медика. За останні 10 років кількість жінок в українському війську зросла у 15 разів. Тому 14 жовтня ми вітаємо всіх захисників України незалежно від статі.

Дату 14 жовтня для Дня захисників і захисниць України обрали невипадково. Історія цього свята має давню традицію. Покрову Пресвятої Богородиці відзначали козаки, за що свято отримало другу назву – Козацька Покрова. Українське військо 1917–1921 років зберігало козацькі військові традиції в назвах військових частин, структурі, прапорах, одностроях тощо. Найкращі традиції захисників минулого успадкували бійці сучасних Збройних сил України. Українська армія береже бойові традиції предків та імена героїв, від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців і воїнів УПА.

14 жовтня 2022 року відзначаємо День захисників і захисниць України та 80-річчя створення Української повстанської армії.

Сьогодні, коли Україна відстоює незалежність у повномасштабній війні з Російською Федерацією, обидві пам’ятні дати тісно переплітаються. Їх поєднують боротьба за державність проти московського режиму і тяглість військових традицій.

 

з/п

Захід

Дата

Час

Група

Відповідальний

Місце проведення

1

VI щорічний Всеукраїнський національно-патріотичний конкурс «Я козацького роду!»

12.10

12:00

Члени   гуртка «Патріот»

Керівник гуртка «Патріот» Селіванова А.І.

Он-лайн

2

Створення та відкриття куточка «Пам’ятаємо наших героїв!»

11.10

13:00

Члени   гуртка «Патріот»

Керівник гуртка «Патріот» Селіванова А.І., бібліотекарка Пшеничка-Дрох О.О.

І поверх ліцея

3

Урок мужності

Протягом тижня

-

Всі групи

Класні керівники та майстри в/н

Он-лайн

4

Акція : створення окопної свічки

03.10-14.10

 

Всі групи

Керівник гуртка «Патріот» Селіванова А.І

ліцей

5

Акція створи оберіг власними руками

10.10-14.10

 

Всі групи

Керівник гуртка «Патріот» Селіванова А.І

ліцей

6

Інформаційна виставка «З думкою про Україну»

10.10-14.10

 

Всі групи

Бібліотекарка Пшеничка-Дрох О.О.

Он-лайн

7

Підкаст- інформаційний – брифінг з керівником гуртка «Патріот»

10.10-14.10

 

Всі групи

Бібліотекарка Пшеничка-Дрох О.О., керівник гуртка «Патріот» Селіванова А.І

Он-лайн

8

Підбиття підсумків тижня

14.10

 

 

Бібліотекарка Пшеничка-Дрох О.О., керівник гуртка «Патріот» Селіванова А.І

Он-лайн

 

Акція: створення окопної свічки. Протягом двох тижнів всі працівники ліцею та всі здобувачі освіти приносили жерстяні банки, гофрований картон та свічки(парафін) для виготовлення окопної свічки. Гуртківці та керівник гуртка «Патріот» створювали свічки, для того щоб передати нашим захисникам та захисницям на передову до 14 жовтня.

 

 

Акція створи оберіг власними руками. На передодні тижня здобувачі освіти зробили жовто-блакитні браслети та обереги з іконою Пресвятої Богородиці.

 

 

 

 

 

 

Цей день - одне з найбільших державних свят. Свято нескорених. Бо попри всі негаразди дух українського народу не вдається зламати жодному з ворогів.

Напередодні свята в межах тематичного тижня історії бібліотека пропонує переглянути інформаційну виставку книг "З думкою про Україну"

 

 

В бібліотеці говорили які саме свята 14 жовтня та як вони виникли. Спілкувалася з викладачем суспільних дисциплін, керівницею гуртка «Патріот» Першотравенського гірничого ліцею Анастасією Селівановою. Провела розмову та створила подкаст Олена Пшеничка-Дрох бібліотекарка, керівниця молодіжного простору в БІОЦ ліцею. Слухайте нас на сторінках фейсбук, шукайте наші подкасти на ютубі та в мережі інтернет на сайті бібліотеки ліцею.

 

 

 

 

 

 

 

Класні години

Класний керівник Селіванова А.І. 11 жовтня провела виховну годину в групі №11/22 на тему: «Від козаків до сучасних захисників» он-лайн режимі. Говорили про тих хто боронив та захищає  Україну до сьогодні. Здобувачам освіти була запропонована гра «Козацькими шляхами». Кращі знавці отримали 10-12балів з історії.

 

В групі №23/21 викладач історії Селіванова А.І.  розповіла здобувачам освіти про створення , діяльність та історію УПА.

В групах № 23/21 та № 31/20 до 14 жовтня майстер в/н Носова А.С. та класний керівник Дорофєєва В.Я. провили відкритий виховний захід в он-лайн режимі на тему: «В єдності наша сила».

 

 14 жовтня після хвилини мовчання відбулося відкриття куточка пам’яті.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть наш сайт

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень