A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад освіти "Першотравенський гірничий ліцей" Дніпропетровської обласної ради"

Діалог до Міжнародного дня рідної мови

Дата: 16.02.2024 23:17
Кількість переглядів: 74

БІБЛІОТЕКА ІНФОРМУЄ

 

 

Виставка-діалог «Міжнародний день рідної мови»

 

 «Ти велична і проста. Ти стара і вічно нова.

Ти могутня, рідна мово! Мова – пісня колискова.

Мова – матері уста»    
І. Багряний

      Щорічно, 21 лютого, люди по всьому світу святкують Міжнародний день рідної мови, свято, яке почали відзначати досить недавно. Воно було встановлено у листопаді 1999 року під час тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, маючи на меті захист мовної та культурної різноманітності.

      Наша мова є рідною майже для 50 мільйонів українців, що проживають не тільки в Україні, але й інших країнах.  З 15 лютого в бібліотеці для відвідувачів демонструється виставка-діалог «Міжнародний день рідної мови», присвячена Міжнародному дню рідної мови. Книги про значення рідної мови, про важливість спілкування українською мовою в наш час, коли відстоюється наша незалежність, про красу та мелодійність української мови. Коли занурюєшся в книги то обов’язково згадаєш мовні обов’язки та знайдеш вислови видатних українців про мову.  

       Наша здатність спілкуватися між собою зрозумілою мовою в більшості випадків відіграє величезну роль для нас. Мова та її варіанти не лише слугують інструментом комунікації, але також розкривають перед нами широкі можливості. Людина виростає в атмосфері своєї рідної мови настільки, що вона стає необхідною частиною її особистості.

       День рідної мови — це в першу чергу вияв зацікавленості меншин, які активно використовують свою національну мову. Історія цього святкового дня має трагічне коріння. 21 лютого 1952 року в Бангладеші владою було жорстоко придушене повстання проти заборони на використання бенгальської мови в країні. Для Бангладешу це стало днем пам’яті загиблих за свою рідну мову. Важливість нових знань, цінностей, що передаються від покоління до покоління, та пам’ять про своє коріння — все це пов’язано із рідною мовою.

       Мовну ідентичність нашої солов'їної намагалися ліквідувати більше, ніж будь-яку іншу мову. Як стверджує Ліна Костенко:

«Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирають мову».

Українці, 21 лютого вітають своїх рідних та друзів з Днем рідної мови — української мови, маючи на меті віддати їй шану, зберегти єдність та міцність українського народу, які починаються саме з мови.

     «Наша мова – наша перемога», – говоримо ми, українці! Боронити свою країну від агресора можна не лише зброєю, а й словом. 

«Слово! Моя ти єдиная зброя», – писала Леся Українка, і ми повторюємо її слова.

 

Як наша мова стає нашою зброєю

  • Повномасштабне російське вторгнення показало, що мова – це не просто спосіб спілкування, це важлива складова нації. На жаль, саме війна для багатьох українців стала тим поштовхом, через яке вони переглянули своє ставлення до української мови. Багато мешканців зі Сходу та Півдня України почали розмовляти виключно рідною, українською мовою, адже зрозуміли:

«Де закінчується українська мова, там закінчується Україна».

  • Українські військові на сьогодні спілкуються українською, навіть якщо не вдається це робити ідеально. В окопах «свій-чужий» може коштувати життя: російські військові чи диверсанти не знають української, – це дозволяє їх ідентифікувати серед своїх.
  • В останні роки посилився громадський захист української мови. В багатьох закладах України з’явилася нова корпоративна культура – розмовляти українською. І це не наказ, це внутрішній вибір кожного свідомого українця, громадська позиція:

«Наша мова – наш вибір», 

«Наша мова – наша перемога!»,

«Наша мова – наша ідентифікація».

  • В навчальних закладах України затвердили нові правила внутрішнього розпорядку. Вони рекомендують і водночас вимагають уникати спілкування російською мовою як мовою країни-агресора. Йдеться про розмови на перервах, у їдальні, коридорах, бібліотеці, на території закладів, тобто про комунікацію в позанавчальний час.

За останні роки відчутно підвищився престиж української мови на світовому рівні, а іноземці зацікавилися українською нацією і стали вивчати нашу мову. За даними сайту  Myvic Solutions  в результаті по звучанню українська мова здійнялася на 2 позицію у рейтингу Топ-10 найкрасивіших мов світу

 

     Ми сьогодні по-різному відстоюємо не лише територію, не лише життя людей, але й нашу культуру й наше слово. На передовій і в тилу мова – це ще одна наша зброя проти рашистських загарбників. Мова – це збереження  нашої ідентичності та національної безпеки. Сергій Жадан влучно написав: 

«…Історія нині не просто переписується – вона переписується українською мовою».

«Як довго ждали ми своєї волі слова. І ось воно співа, бринить. Бринить, співає наша мова, Чарує, тішить і п’янить» Олександр Олесь

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інформація з відкритих джерел мережі інтернет.

Фото  цитат https://t.me/UkraineNow  



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть наш сайт

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень