В ліцеї пройшов Тиждень сфери громадського харчування 9.10 - 13.10.2023
ЗВІТ про проведення Тижня сфери громадського харчування.
Професія кухар необхідна та актуальна в усі часи, а сучасний представник цієї професії має бути справжнім професіоналом, дієтологом, технологом, мати талант художника, вишуканий тонкий смак, гарну пам’ять та почуття міри.
Предметні тижні у навчальному закладі — одна з найцікавіших форм організації навчально-виховного процесу, можливість і для педагогів , і для учнів проявити свої багатогранні здібності.
Мета: забезпечення сприятливих умов для формування зацікавлених і мотивованих до успішного навчання учнів, підвищення активності учнів, розвиток їх творчих здібностей.
Для проведення тижня професій розроблений план проведення, який розглядався і доповнювався на засіданні методичної комісії 14.09.2023 року.
Згідно плану було проведено заходи:
09.10.23 року в конференційній залі о 15:15 відбувся виховний захід в групі №14/23 «Посвята першокурсників у кухарі».
Під час нього були проведені різноманітні конкурси. Наприкінці учні створили валізу в майбутнє та проголосили клятву кухаря. Захід провів майстер в/н Альона Рогачова.
10.10.2023 року майстри в/н Альона Рогачова, Ксенія Кухаренко та викладач спецдисциплін Валентина Вороніна разом з учнями груп №44/20 та №14/23 провели ярмарок-продаж кулінарних виробів.
Під час проведення заходу учні продавали смаколики, котрі приготували своїми руками. Вторговані кошти були передані на благодійну акцію « Збери на дрон для ЗСУ».
11 жовтня 2023 року у групі № 44/20 за професією кухар, був проведений позаурочний захід за професійним спрямуванням брейн-ринг «Найкращий знавець кулінарії»
Мета заходу:
- поглибити знання з предмета: «Технологія приготування їжі з основами товарознавства»;
- вдосконалювати уміння творчо працювати в команді;
- виховувати інтерес та почуття поваги до обраної професії, розвивати в учнів інтерес до навчання;
- активізувати навчально-пізнавальну діяльність;
- розкрити потенціал кожного учня.
Здобувачі освіти були поділені на дві команди під назвою «Кмітливі» та «Розумні».
Брейн-ринг складався з чотирьох етапів запитань, по 6 запитань в кожному етапі. Журі оцінювало всі етапи конкурсу за підсумками яких були визначені переможці, а саме: команда «Розумні», яка набрала більшу кількість балів.
Для проведення заходу було використрані: презентація на тему «Видатні кухарі» та відео про видатну українську кухарку та письменницю Ольгу Жук.
12.10.2023 року в групі №44/20 за фахом «Кухар. Виробник м’ясних напівфабрикатів. Продавець продовольчих товарів» відбувся конкурс професійної майстерності з професії «Кухар». Тема конкурсу: «Приготування автентичних страв української кухні».
Конкурс складався з двох частин (теоретичної та практичної). В ньому приймали участь дві команди. Під час теоретичної частини конкурсу учні відповідали на тестові завдання на платформі Googlе форми, а під час практичної частини здобувачі освіти повинні були приготувати три страви автентичної української кухні (« Товченики», салат «Варя гуцульська», «Бендерики з сиром» ).
За результатами конкурсу були виявлені переможці, які отримали цінні призи. Конкурс підготували та провели: майстер в/н Ксенія Кухаренко та викладач спецдисциплін Валентина Вороніна.
13 жовтня 2023 року у групі №14/23 за професією кухар, був проведений позакласний захід з професії «Кухар» квест – гра «Кмітливий кухар»
Для проходження завдань були підготовлені локації.
Перша локація «Відгадай спеції»
Друга локація «Відгадай крупи»
Третя локація « Хто спритніший?»
Четверта локація « Відгадай загадку»
П’ята локація « Відгадай загадку»
Шоста локація «Склади «Меню»
Здобувачі освіти були поділені на шість команд по чотири особи, методом жеребкування.
Оцінювання команд на локаціях було доручено випускній групі №44/20, а загальний підсумок балів було оцінено журі у складі адміністрації ліцею.
Переможцем квесту стала команда під номером 6 , яка набрала більшість балів та була нагороджена пам'ятними подарунками.
Під час гри здобувачі освіти отримали комунікативні навички (ефективного спілкування в різних формах та умовах), вміння продуктивно працювати в команді, знаходити компроміси для досягнення мети. Команди із задоволенням виконували завдання за локаціями, отримали нові знання та навички з професії «Кухар».