A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад освіти "Першотравенський гірничий ліцей" Дніпропетровської обласної ради"

З нагоди 105-річчя з дня народження Олеся Гончара

Дата: 07.04.2023 15:11
Кількість переглядів: 72

       

   3 квітня 2023 року Україна відзначає 105 років з дня народження Олеся Гончара. Його творчість – цінне надбання української прози. Розквіт його літературної діяльності припадає на післявоєнні роки. Письменник написав багато творів, які охоплюють широке коло тем, порушують важливі суспільні питання. 

Олександр Терентійович Гончар (псевдонім Олесь Гончар) – відомий український письменник, літературний критик, громадський діяч.

       Перший лауреат премії імені Тараса Шевченка (9 березня 1962), голова Спілки письменників України (1959–1971), академік НАН України (1978). Народився 3 квітня 1918 року в селі Ломівка неподалік Катеринослава (нині Дніпро). До вступу в Харківський університет (1938р.) він навчався в технікумі журналістики, працював у районній (на Полтавщині) та обласній газеті в Харкові, дедалі впевненіше пробував свої творчі сили як письменник. У вересні 1938 року вступив на філологічний факультет Харківського державного університету.
    У червні 1941 р. Олесь Гончар у складі студентського батальйону пішов добровольцем на фронт. Про долю цього батальйону письменник написав у романі «Людина і зброя», за який був нагороджений державною премією імені Т.Г. Шевченка.
   Складний і тернистий був шлях літератора та літературного критика, публіциста та громадського діяча. Але ім’я Олеся Гончара назавжди закарбувалося в серцях читачів і народу України.
     Помер 14 липня 1995 року в Києві. Похований на Байковому кладовищі. В 2001 році в Києві відкрито пам’ятник Олесю Гончару. У 2005 році було присвоєно звання Героя України (посмертно).
      З нагоди 105-річчя з дня народження Олеся Гончара в Першотравенському гірничому ліцеї  класні керівники провели бесіди, на яких ознайомили учнів з цікавими фактами з біографії письменника.

   Здобувачі освіти також переглянули фільми про життя та творчість О. Гончара:

«Людина, яка могла стати вільною – життєвий шлях Олеся Гончара»,

«Олесь Гончар»,

 «Собор» Олеся Гончара».

  

  Викладач української літератури Л. М. Козаченко організувала та провела конкурс на кращого знавця творчості нашого земляка. Учні мали змогу в бібліотеці ознайомитися з виставкою літературних творів митця.

      
  

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть наш сайт

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень