A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад освіти "Першотравенський гірничий ліцей" Дніпропетровської обласної ради"

Шевченківський тиждень

Дата: 13.03.2022 14:14
Кількість переглядів: 40

З нагоди 208-ї річниці від дня народження українського письменника, громадського діяча, непримиренного борця за справедливість, національне й духовне відродження України, Тараса Григоровича Шевченка та з метою виховання почуття патріотизму у Першотравенському гірничому ліцеї з 09 по 12 березня 2022 року було проведено Шевченківський тиждень

Відкрився він єдиною виховною годиною «Борітеся-- поборете, вам Бог помагає!», яку провели класні керівники та майстри виробничого навчання в режимі онлайн. Учні групи № 21/20 читали спогади Т.Шевченка про життя і творчість під час заслання 1847--1857 років.

Бібліотечний інформаційно-освітній центр ліцею долучився до проведення тижня. Робота проводилася в співпраці бібліотекаря з викладачем української мови та літератури.

Бібліотекарка на дошці Padlet розмістила всі інформаційні матеріали до свята

які підготували Козаченко Л. М. викладач української мови та літератури та бібліотекар:

озвучена виставка-онлайн інформаційних матеріалів «Вічний, як народ»;

Для виставки підібрано матеріали (книги, інформаційні листівки, постери, елементи презентації), що розкривають творчий та життєвий шлях Тараса Григоровича, його спадок як письменника, художника, мислителя і борця за волю України, а також деякі цитати Шевченка,  це крилаті вислови з творів письменника та його особистого життя, які надихають та не втрачають своєї актуальності й донині. Виставка призначена допомогти користувачам бібліотеки глибше усвідомити суспільну й художню цінність Шевченкового Слова, поглибити знання про його коротку, трагічну, але в той же час і величну долю та стати інформаційним приводом для зміцнення рівня національної самосвідомості.

бібліотечно-інформаційний бюлетень «Уклін Кобзарю» з нагоди річниці від дня народження Т. Г. Шевченка;

В бібліотечно-інформативному бюлетні презентуються документи ЦДАЗУ, в яких міститься інформація про відзначення життя та творчості Т. Г. Шевченка українською діаспорою. Основою її стали українські друковані видання за кордоном: книги, періодика, буклети, статті, оголошення, програми, вірші, а також ілюстративний матеріал.

Документи виставки присвячені вшануванню днів пам’яті Великого Кобзаря зарубіжними українцями; висвітленню ролі і значення Т. Г. Шевченка на сторінках дитячої та молодіжної періодики; дослідженню його постаті українськими науковцями і письменниками діаспори; репрезентації документів, що стосуються перевидання «Кобзаря» у Празі (1876, 1940 рр.), Оттаві (1961 р.); перекладам творів Т. Г. Шевченка іноземними мовами; зведенню пам’ятників і відкриттю єдиного у західній півкулі музею поета у Канаді (1952 р.); популяризації постаті митця та його творчості за кордоном.

Представлені документи відображають різноманітність форм вшанування Т.Г. Шевченка, до яких вдавалася українська громада світ.

10 березня учні літературного гуртка ''Берегиня'' підготували проєкт-літературне дослідження ''Подорож Т. Г. Шевченка по Придніпров'ю''.

11.03.22 О.О.Пшеничка-Дрох разом з Л.М.Козаченко запросили учнів та педколектив до відеосалону, де вони мали змогу переглянути відеоролики приєднавшись до інтерактивної дошки на платформі Padlet, на якій і запрацював відеосалон з бібліотеки. Відеоролики, які були запропоновані ліцеїстам (а їх близько 10) були різного спрямування: деякі розповідали про нелегкий життєвий шлях поета Кобзаря, цікаві факти та вражаючі історії з життя Шевченка, інші висвітлювали творчий спадок письменника, поета, драматурга та маляра.

В рубриці «Слухаємо вірші Шевченка», також мали змогу заслухати вірші поета, адже поетична творчість – це святиня, якою дорожить і гордиться український народ.

Вірші Тараса Шевченка актуальні й до сьогодні. За рубрикою «Музична перерва» на дошці, пізнаємо Кобзаря по-новому –всі мали змогу прослухати 7 найкращих сучасних пісень на слова Шевченка

Запопоновано ознайомитися з добіркою крилатих цитат «Тарас Шевченко – мудрі крилаті цитати, вислови, фрази, афоризми»

Мудрі цитати, фрази та вислови як і його поезія не втрачають своєї актуальності й донині та стали вже крилатими. В цьому можна переконатися самому, прочитавши запропоновані учасникам освітнього процесу цитати з творів Тараса Шевченка...

З досвіду наших колег були запропоновані відеоролики.

ДПТНЗ «Покровський ЦППРК» та ПТУ №71 Дніпропетровської обл., Криничанського р-н, с. Божедарівка запропоновано відео для ознайомлення приурочених вшануванню пам’яті творчості  Т. Г. Шевченка.

Заключне відео-подкастинг «Інформаційна хвилинка «Геній правди» розповість про деякі факти з життя та творчості великого поета України.

“Українське слово - це потужна зброя, а Шевченкове слово - це зброя непереможна!” Тарас Кремінь

Інформаційні матеріали були надані для ознайомлення всім учасникам освітнього процесу. Класні керівники та майстри в/н використовували ці матеріали під час проведення класних та виховних годин, ознайомлювали свої групи на платформі ВАЙБЕР та Google Classroom. Також інформація висвітлювалась в соціальних мережах: фейсбук, інстаграм.

Матеріали доступні за посиланням: https://padlet.com/lizej150319/aig4srd9gjxveoxe

Головна мета Шевченківського тижня -  ширше ознайомити з маловідомими сторінками непростого життя поета, його самобутнім світоглядом, неповторністю художньої творчості, задля становлення національної свідомості молоді, у важкі для України часи надихнутися силою шевченківського слова, – на нашу дум геніального поета усіх часів Т.Г.Шевченка. Ми намагалися підтримати, підняти дух учасників освітнього процесу та волю до спротиву, мобілізувати як українців, так і весь світ на боротьбу з ворогом за відновлення територіальної цілісності та перемогу України. Все буде Україна!

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть наш сайт

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень