A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад освіти "Першотравенський гірничий ліцей" Дніпропетровської обласної ради"

День вшанування захисників Донецького аеропорту

Дата: 18.01.2024 13:23
Кількість переглядів: 31

 

 

«Кіборги» вистояли, не встояв бетон», – фраза, яка ввійшла в історію разом із подвигом українських бійців.

 

 

 

        В Україні 16 січня відзначається День пам’яті захисників Донецького аеропорту.

Всеукраїнський день пам’яті захисників Донецького аеропорту було встановлено з ініціативи українських воїнів, які 242 дні боронили цей стратегічний об’єкт.

Бої за аеропорт тривали з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року і закінчились після повної руйнації старого та нового терміналів.

У Донецькому аеропорту та селищі Піски протягом цього періоду воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку "Дніпро-1", Добровольчого українського корпусу (ДУК) та інші.

В обороні аеропорту також брали участь волонтери і медики.

За стійкість і незламність українських захисників назвали "кіборгами". Вони стали символом мужності та відданості ідеалам вільної та незалежної України.

У період з 18 до 21 січня 2015 року внаслідок підриву окупантами термінала ДАП загинуло 58 "кіборгів", тож 21 січня було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу, який був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських захисників, поранено понад 500. Багатьох із них відзначено державними нагородами, декого - посмертно.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року "кіборги" знову зі зброєю у руках захищають Батьківщину.

 З метою вшанування пам’яті захисників, які тримали оборону Донецького аеропорту в фойє ліцею для учасників освітнього процесу експонувалась інформаційна виставка «День вшанування захисників Донецького аеропорту» - це спроба розповісти про епопею оборони Донецького аеропорту. Це години пам’яті, просякнуті сумом та болем. всю глибину трагедії, підлості, героїзму, ненависті, пристрасті, які притаманні цій війні.

В публікаціях на виставці намагались висловити картину баталій,  показати всю велич героїзму українських кіборгів, які самовіддано обороняли новий термінал ДАП. Експонувались ексклюзивні фотокопії з місця подій, коментарі військових та експертів з безпеки з України, Канади, США. Бої за Донецький аеропорт стали символом незламності та бойового духу українського війська, а захисники терміналів отримали прізвисько «кіборги».

   

16.01.2024 року в групі № 13/23 за фахом «Електрослюсар підземний. Машиніст підземних установок» відбулася інформаційна година на тему "16 січня – День пам’яті кіборгів" на якій розповіли про подвиги військовослужбовців, добровольців та волонтерів, які захищали Донецький аеропорт.

17.01.24 в групі 21/22 за фахом «Електрослюсар підземний. МПУ» була проведена інформаційна година з приводу дня памʼяті кіборгів в Україні. Майстер в/н Бикова.Н.Гразом з учнями Нелюдімов О. та Посохов. І., підготували та донесли інформацію, що стосується подвигу незламних захисників Донецького аеропорту. Були розглянуті історичні фактори і події того часу. Згадали відвагу і стійкість героїв Донецького аеропорту. Вшанували памʼять загиблих.

   

17.01.2024 року в групі № 14/23 за фахом «Кухар» відбувся перегляд відеофільму на тему "В Україні день пам'яті кіборгів". Перегляд відеофільму припав на повітряну тривогу, але це не було перешкодою для проведення виховної години.

  19 січня 2024 року майстер в/н Постаногова Оксана Олександрівна провела інформаційний захід в групі № 1ТУ/23 за фахом «Електрослюсар підземний. МПУ», присвячений Дню  вшанування захисників Донецького аеропорту, день вшанування пам'яті захисників, які тримали оборону Донецького аеропорту з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року під час війни на сході України.
   В обороні цього об'єкта брали участь не тільки воїни, але і медики з волонтерами, що надавали допомогу та підтримку українським бійцям. Тому пам'ять присвячена усім, хто стояв за Україну в ті дні.
«Кіборги вистояли, не встояв бетон»- — фраза, яка увійшла в історію разом із подвигом бійців України.

Мета всіх заходів, які пройшли в Першотравенському гірничому ліцеї — це виховання патріотизму підростаючого покоління, щоб вони знали історію і цінували людей, завдяки кому ми сьогодні живемо. Учні мало знали про героїзм захисників Донецького летовища. Під час бесід переглянуті фото і відео про кіборгів, стали прикладом стійкості. В кінці заходів ліцеїсти вислолювали враження від подвигу, сміливості і мужності військових, які захищали аеропорт.

Підготовлено БІОЦ за матеріалами з відкритих джерел.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть наш сайт

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень