A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад освіти "Першотравенський гірничий ліцей" Дніпропетровської обласної ради"

Рубрика "БІБЛІОТЕКА РЕКОМЕНДУЄ" Говори правильно

Дата: 14.10.2023 11:00
Кількість переглядів: 20

БІБЛІОТЕКА РЕКОМЕНДУЄ

 

Говоримо правильно

Інфографіка

         Що таке грамотність? Це поняття значно ширше, ніж просто вміти писати і читати. Це не лише вміння здобувати знання, а й розуміння як їх використати. І, насамперед, потрібно вміти чітко висловлювати свої думки. Говорити не просто красиво, а й правильно. Бо мова – це духовне обличчя людини.

         Нам здається, що ми добре володіємо українською мовою. Але на практиці часто наша мова переповнена російськими кальками та суржиком. А хочеться говорити так, щоб навіть розмова на буденну тему звучала як музика. 

 

        Тому Бібліотека рекомендує ознайомитися з інфографікою від  порталу “Український інтерес”  з найбільш типовими помилками у вживанні слів.

 

      Часто ми чуємо, як кажуть: “На протязі року”, “на протязі 2-х годин” і так далі. Це типова калька з російської. “На протязі” у зворотньому перекладі звучить як “на сквозняке”. Тому слід вживати “протягом року” або ж “впродовж”. А “на протязі” можна стояти. Хоча не варто.

Як розрізнити “у рамках” і “у межах”? Майже кожного дня ми бачимо повідомлення у ЗМІ, про те, що “у рамках заходу відбулося…” чи “у рамках візиту президента до США…”. А які ж у заходу чи візиту можуть бути рамки?!

Правильно говорити - "у межах заходу". А "у рамці" висить картина на стіні. 

“Чи можемо ми поговорити на рахунок підвищення моєї зарплатні?" - грамотний керівник відмовив би. Це теж калька з російської - "говорить насчет работы". Тому варто говорити "щодо підвищення зарплати", "з приводу". А "на рахунок" можна покласти гроші. 

Часто ми говоримо: “я засипаю” (російською – я засыпаю). Доречніше вжити у цьому випадку "я засинаю". А "засипати" можна яму піском. 

    Хто шукав житло, той не раз бачив в оголошеннях “зніму будинок, квартиру, кімнату…”. Звідки знімеш?! "Знімати" можна посуд з полиці або кота з дерева. А житло "винаймають". 

 

Напевно, кожен із нас час від часу спілкується суржиком, уживаючи у своєму мовленні росіянізми. Бо чуємо їх майже звідусіль! Однак цієї мовної незграбності можна легко позбутися та навчитися чітко висловлювати свої думки, говорити не просто красиво, а й правильно. Бо мова – це духовне обличчя людини.

 

   Слова військовий і воєнний схожі за звучанням, та означають вони не одне й те ж. Щоб не переплутати, де яке слово вживати, запам’ятайте: військовий позначає те, що стосується війська (військова служба,  військова частина, військовий квиток). А воєнний – який стосується війни, пов’язаний з нею (воєнні дії, воєнний період, воєнна перемога).

Одержувати й здобувати – слова схожі, але вживаються у різних випадках. Одержувати – це брати те, що дають: одержувати гроші, одержувати стипендію, одержувати подарунок. А от здобувати вживається передусім з іменниками абстрактного значення, означає одержувати щось з певною затратою сили, енергії: здобувати освіту, здобувати перемогу, здобувати науковий ступінь.

Мати вигляд й виглядати. Часто ми чуємо комплімент “ти гарно виглядаєш”. І тут відразу виникає питання: “Звідки я виглядаю?” Бо виглядати можна з вікна. А якщо це стосується зовнішності, то потрібно казати: “Ти маєш гарний вигляд”.


Складати і здавати. Запам’ятайте! Неправильно вживати словосполучення “здавати іспит”. Здавати можна кров, багаж, документи. А іспит складають.

 

Підводити і підбивати. Якщо почуєте від когось словосполучення “підводити підсумки”, – виправляйте. Підводити можна когось до столу, або ж очі олівцем. А підсумки підбивають.

Якщо розумієш значення вживаних слів, то й спілкуватися стає простіше. Вчимося говорити правильно разом! Як сказав Вольтер: “Чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити все життя”.

Джерело: Український інтерес,

Ілюстрація: Анастасія Туловська



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть наш сайт

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень