A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад освіти "Першотравенський гірничий ліцей" Дніпропетровської обласної ради"

29 січня - День пам'яті Героїв Крут

Дата: 29.01.2023 10:41
Кількість переглядів: 36

 

 

      105 років тому в бою під Крутами українці зупинили на кілька днів наступ більшовиків на Київ.

29 січня ми відзначаємо річницю бою під Крутами. Ця битва є символом патріотизму, стійкості, незламності та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. 

Пам‘ятаємо та боремось за нашу свободу.

         Після здобуття Україною незалежності подвиг героїв Крут зайняв гідне місце в пантеоні національної слави, став символом патріотизму і жертовності у боротьбі за державну незалежність. На державному рівні цей день почали відзначати з 2003 року. Щорічне вшанування пам’яті Герої Крут закріплено у Постанові ВРУ від 16 травня 2013 року «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами». У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут».

Президент України Володимир Зеленський вшанував пам’ять та поклав квіти до Пам’ятного Хреста Героям Крут у Києві.

          “Ми віддаємо шану стійкості та мужності молодих хлопців, які так само, як сьогоднішні захисники України на сході, слугують гідним прикладом нашим майбутнім поколінням”, - підкреслив глава держави у Facebook.

Він нагадав, що 102 роки тому історія боротьби українців за власну державність поповнилася героїчною сторінкою – боєм під Крутами.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній також у Facebook написав: "Тих, чий подвиг ми згадуємо сьогодні, – Героїв Крут – наші сучасники вже назвали "першими кіборгами". Лише кілька днів тому ми вшановували пам’ять кіборгів-захисників Донецького аеропорту, які стали символом незламності духу, мужності та героїзму і які в нерівних умовах до останнього відстоювали свою вірність Україні. Таку саме жертовність майже за 100 років перед цим продемонстрували і кількасот молодих хлопців – студентів та курсантів-добровольців, які віддали свої життя за Батьківщину, її майбутнє і можливість для нас із вами сьогодні жити в суверенній державі, розмовляти, навчатися і молитися рідною мовою".

“Сьогодні ми вшановуємо юних Героїв Крут, які понад сторіччя тому зробили неможливе - на чотири доби зупинили більшовицьку армію, яка сунула на Київ, щоб задушити молоду Українську державу. Вище за власне життя молоді українці поставили свободу і гідність, Незалежність своєї держави”, - йдеться в зверненні секретаря РНБО Олексія Данілова.

"Сьогодні Україна вшановує пам’ять Героїв битви під Крутами. І згадує історію боротьби, коли, за різними оцінками, від 70 до 100 молодих українських хлопців віддали свої життя за самостійність і свободу України. 102 роки минуло з часу тих трагічних подій, а боротьба з Росією за нашу незалежність та територіальну цілісність триває", - написав мер Києва Віталій Кличко у Facebook.

З нагоди відзначення дати БІОЦ пропонує переглянути інформаційні матеріали

ДЕТАЛЬНІШЕ

Класними керівниками проведені виховні години приурочені 105-річниці бою під Крутами.  Мета уроку: формування у здобувачів освіти почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого; формування й розвиток мотивації, спрямованої на підготовку до захисту Вітчизни, на прикладі подвигу однолітків.

      Виховна година у групі № 23/21 присвячена пам’яті студентам, які відстоювали незалежність. Здобувачі освіти поринули в ті часи, ознайомилися з подіями, які трапилися під Крутами. Потім  поділилися своїми думками,  порівнювали ситуацію та події в Україні на той момент та в цей час, вчинки, героїзм людей. Провела виховну годину класний керівник В. Я. Дорофеєєва.

  

       Історичний екскурс «Сторінками немеркнучих Крут» класний керівник А. І. Селіванова, в партнерстві з бібліотекарем підготували та провели офлайн в групі №11/22 з використанням презентації та відеослайдів, інфографік. 

Презентація - історичний ексркурс"Сторінками немеркунучих Крут".

Інфографіка 1             Інфографіка 4  

Інфографіка 2             Інфографіка 5   

Інфографіка 3             Інфографіка6   

Здобувачі освіти з цікавістю дивилися презентацію та відеоролики про ці події, слухали розповідь класного керівника про бій, який став символом незламності і стійкості українських воїнів. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять юнаків, що полягли у бою під Крутами та всіх загиблих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

       Проведення таких заходів дає можливість формувати в учнів почуття  патріотизму, виховувати власну національну гідність,  гордість за свою Батьківщину та повагу до історії українського народу. Нехай пам’ять про наших юних героїв, що загинули під Крутами, буде вічною. І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть наш сайт

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень