A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад освіти "Першотравенський гірничий ліцей" Дніпропетровської обласної ради"

7 квітня - Благовіщення Пресвятої Богородиці

Дата: 07.04.2023 08:00
Кількість переглядів: 18

     БІОЦ  ІНФОРМУЄ

 

   7 квітня Церква святкує день Благовіщення Пресвятої Богородиці – одне з 12 головних (дванадесятих) свят у православному календарі.

Благовіщення означає «блага» або «добра» звістка. У цей день Діві Марії явився Архангел Гавриїл і сповістив Їй про прийдешнє народження Ісуса Христа – Сина Божого і Спасителя світу.

Вважається, що Благовіщення сталося у маленькому галілейському містечку Назарет приблизно 2000 років тому. Воно стало шанованим святом, але крім християнської історії та трактування Благовіщення також має і народні традиції, повір'я та заборони.

Головна заборона на Благовіщення 7 квітня пов'язана з роботою на городі, яка вважалася великим гріхом. Люди давали землі відпочити та відпочивали самі: ходили до церкви, святили проскури у церкві, молилися за спасіння роду людського.

Заборонено шити, в'язати, ткати, вишивати, оскільки «нитка в руках може заплутати долю».

На Благовіщення заведено збиратися за святковим столом. Хоча ще триває Великий піст 2023, на честь свята дозволяється їсти рибу та морепродукти. Також на Благовіщення освячують сіль у храмі та солять нею страви.

Збереглася приказка, що на Благовіщення «пташка гнізда не в'є, дівка коси не плете». Таким чином, крім шиття не варто стригтися і робити складні зачіски.

Не прийнято було на це свято брати і давати гроші в борг. Вважалося, що це може позбавити спокою та добробуту у майбутньому.

Серед інших народних заборон – далекі подорожі та носіння обновок. Так само, як і в інші церковні свята, на Благовіщення не можна кричати, нецензурно лаятися, сваритися. 

Думки та вчинки також мають бути добрими та спокійними.

Джерело: Профспілка працівників освіти України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть наш сайт

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень