A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад освіти "Першотравенський гірничий ліцей" Дніпропетровської обласної ради"

24 серпня 2023 -День Незалежності України

Дата: 24.08.2023 07:56
Кількість переглядів: 65

 

   Україна 24 серпня відзначає 32-річницю проголошення Незалежності. Це важливе свято для держави, адже сьогодні, як і багато поколінь тому, українці виборюють свою незалежність зі зброєю в руках.

Саме 24 серпня народні депутати ухвалили Акт проголошення незалежності України та винесли це питання на всеукраїнський референдум.

Історія виникнення свята

Депутати Верховної Ради Української РСР 16 липня 1990 року ухвалили Декларацію про державний суверенітет. Вона проголошувала право України безпосередньо створювати відносини з іншими державами, укладати з ними договори, обмінюватися дипломатичними, консульськими та торговельними представництвами.

Декларація визнавала самостійність ще радянської республіки у питаннях науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації.

24 серпня 1991 року на позачерговій сесії Верховної Ради України 346 депутати проголосували "за" ухвалення Акту проголошення незалежності України. Документ проголошував створення самостійної Української держави. Текст Акту складав 93 слів, був набраний на друкарській машинці та вміщався на одному папірці.

Щоб легітимізувати нову державу та завадити генпрокурору Радянського Союзу оголосити це рішення незаконним, Верховна Рада вирішила провести 1 грудня 1991 року всеукраїнський референдум щодо проголошення незалежності України.

На референдум винесли одне питання: "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?" У голосування взяли участь 31 891 742 людини — 84,18 % населення України. З них 90,32 % (28 804 071 людина) проголосували "за".

І вже 20 лютого 1992 року Верховна Рада ухвалила нову постанову "Про День незалежності України":

1. Вважати день 24 серпня Днем незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України. 2. Постанову ВР УРСР "Про День проголошення незалежності України" від 16 липня 1990 року вважати такою, що втратила чинність.

Після цього дату державного свята замінити й у Кодексі законів про працю. Від 1992 року День незалежності України щороку відзначається 24 серпня.

 

Українці, з Днем Незалежності всіх нас! Віримо в нашу Перемогу, в наших воїнів, в силу нашого духу! Нехай наша батьківщина цвіте і розвивається. Ми українці - і пишаємося цим!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть наш сайт

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень