A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад освіти "Першотравенський гірничий ліцей" Дніпропетровської обласної ради"

БІБЛІОТЕКА ІНФОРМУЄ 26 лютого – День спротиву російській окупації Криму.

Дата: 25.02.2024 00:00
Кількість переглядів: 54

БІБЛІОТЕКА ІНФОРМУЄ

 

 

Чому 26 лютого – День спротиву російській окупації Криму?

Цього дня 2014 року у Сімферополі відбувся мітинг кримських татар на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму. 26 лютого 2020 року Президент Володимир Зеленський заявив про підписання указу про встановлення 26 лютого в Україні Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим як щорічної пам'ятної дати.

25 лютого під будівлею кримської Верховної Ради відбувся проросійський мітинг. Учасники акції вигукували проросійські гасла та вимагали відокремлення від України шляхом проведення референдуму. Перед мітингувальниками виступив голова Верховної Ради АРК Володимир Константинов, який оголосив про проведення 26 лютого позачергової сесії. У ЗМІ з’явилася інформація про те, що на сесію може бути винесено питання про вихід Криму зі складу України.

Після цього, 26 лютого, під стінами Верховної Ради АРК паралельно відбулися дві акції: проукраїнський мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу, котрий зібрав до 10 тисяч учасників, та проросійський чисельністю приблизно 700 осіб, ініціатором якого стала партія «Руська єдність».

Через незадовільні заходи безпеки, вжиті правоохоронцями, між проукраїнськими та проросійськими учасниками мітингів сталися сутички, у результаті чого загинули дві людини. Проросійський мітинг був відтіснений до внутрішнього двору кримської Верховної Ради, а призначена днем раніше сесія парламенту була скасована. На наступний день озброєні російські спецпризначенці захопили будівлю Верховної ради АРК.

26 лютого 2014 року більше 15-ти тисяч жителів Криму висловили підтримку територіальної цілісності України. Вісім років тому за ініціативи Меджлісу кримськотатарського народу у Сімферополі пройшов масштабний мітинг, під час якого кримські татари, українці та проукраїнські громадяни виступили проти «приєднання» Криму до Російської Федерації.

Чому цей день – День спротиву окупації Криму? Які результати досягли учасники мітингу? Та які були наслідки?

Відповіді на ці запитання шукайте в інфографіці Кримськотатарського Ресурсного Центру.

Хочемо нагадати, що сьогодні, у час повномасштабної війни, наш спротив продовжується. Увесь український народ об’єднався. Ми разом. Ми єдині! Ми обов’язково відновимо територіальну цілісність України у розмірі – 603 628 км2.

Завдяки тому, що саме ми продовжуємо чинити спротив на усіх фронтах – весь цивілізований світ об’єднався навколо України, виявляє свою підтримку нашій країні та народу.

ДЖЕРЕЛО: 

 

 

Від 26 лютого 2014 року й до сьогодні дуже багато змінилося, і кожен усвідомлює, який напрямок у цих величезних змін. Ми можемо завершити цю війну на своїх, українських умовах. Ми можемо повернути з окупації свою землю й людей. Можемо притягти Росію до справедливої відповідальності за скоєне. Але, щоб це було, ми повинні боротися,
– підсумував Володимир Зеленський.

І додав, що нагородою всім, хто бореться заради України та справедливості, буде перемога.

ДЖЕРЕЛО: 
 

До Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя БІБЛІОТЕКА підготувала

ІНТЕРАКТИВНИЙ ПЛАКАТ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть наш сайт

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень