A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад освіти "Першотравенський гірничий ліцей" Дніпропетровської обласної ради"

КРОК 8  «Голодомор 1932-33 років – геноцид українського народу»

Дата: 11.12.2021 23:55
Кількість переглядів: 46

КРОК 8 

«Голодомор 1932-33 років – геноцид українського народу»

 

В межах проєкту Всесвітній День гідності та свободи 2021, КРОК 8 «Голодомор 1932-33 років – геноцид українського народу» в Першотравенському гірничому ліцеї   26.11.21 були проведені онлайн уроки-спомини в групах №13/21 та №21/20 до Дня пам’яті жертв Голодомору.

Четверту суботу листопада в Україні на підставі Указів Президента Л. Кучми № 1310/98 та Президента В. Ющенка № 431/2007 відзначається День пам’яті жертв голодоморів. Викладач суспільних дисциплін Селіванова А.І. розповіла здобувачам освіти про цей день та наголосила , що це день спільного болю, спільної пам’яті, спільного обов’язку. Обов’язку  закарбувати в серцях пам’ять про тих безневинних, кого прирекли на страшну смерть – смерть від голоду. Обов’язку – не забути правду про злочин, влаштований комуністичним режимом шляхом насильного вилучення продовольчих запасів в селян, яке поєднувалось із широкими репресіями проти різних верств населення.  Мільйони життів відібрано жорстоким спланованим актом геноциду проти українського народу. Ми повинні передавати цю правду з покоління в покоління. Адже життя людини — найцінніший дар, дорожчий за всі цінності на землі. Також було запропоновано пройти онлайн тест на платформі На Урок :Що ви дізналися про голодомор?

 

  З 17 по 30 листопада 2021 в бібліотеці ліцею демонструвалися інсталяція інформаційних матеріалів «День жалю. День скорботи й печалі»,  виставка-пам’ять «Україна пам’ятає, світ визнає» та виставка періодичних матеріалів «Скорботна свічка пам’яті святої»

Виставки розповідають про історію Голодомору, яку повинні знати не лише в Україні, а й в усьому світі. Звертається увага на інформаційні матеріали присвячені трагічним сторінкам історії, коли в Україні був великий голод. Автори книг, періодики пояснюють, чому Голодомор є геноцидом та чому світове співтовариство має визнати його таким.  На виставках демонструються фотодокументи, інформаційні матеріали, лепбук, який виготовили ліцеїсти та малюнки, виконані учнями нашого ліцею, які розкривають масштаби спротиву, його форми і методи.

Акція «Запали свічку»

Голодомор 1932-1933 рр. – страшна трагедія, який забрав мільйони людей. Невідома навіть точна цифра. Щоб не повторювалися такі події, ми повинні знати і пам’ятати про них.

Першотравенський гірничий ліцей  приєдналися до акції «Запали свічку» та  запалили «свічки — пам’яті» в своїх домівках, ми пам’ятатимемо всіх людей зламаних голодом і жорстокістю влади.

Бібліотекарем був підготовлений інформаційний бюлетень «Голодомор в Україні. 10 фактів. Україна пам’ятає. 1932-1933» та розміщений на офіційному сайті ліцею за рубрикою БІБЛІОТЕЧНО-ІНФОРМАЦІЙНИЙ ОСВІТНІЙ ЦЕНТР_ БІБЛІОТЕЧНИЙ ВІСНИК_Інфо-простір_Книжкові виставки, добірки книг, інформаційні бюлетні, експрес-інформації.

27 листопада 2021 року Селіванова А. І., викладач суспільних дисциплін та Пшеничка-Дрох О. О., бібліотекарка долучилися до Всеукраїнського форуму «Сила пам’яті: молодь говорить про Голодомор».

Організаторами форуму виступили: Український інститут національної пам’ятіМіністерство освіти і науки УкраїниУкраїнський науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору (HREC in Ukraine)Науково-освітній консорціум вивчення Голодомору (HREC) при Канадському інституті український студій університету Альберти.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть наш сайт

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень