A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад освіти "Першотравенський гірничий ліцей" Дніпропетровської обласної ради"

Звіт Шевченківського тижня 9 - 12 березня 2022

Дата: 13.03.2022 23:35
Кількість переглядів: 64

Шевченківський тиждень.

З нагоди 208-ї річниці від дня народження українського письменника, громадського діяча, непримиренного борця за справедливість, національне й духовне відродження України, Тараса Григоровича Шевченка та з метою виховання почуття патріотизму у Першотравенському гірничому ліцеї з 09 по 12 березня 2022 року було проведено Шевченківський тиждень

Відкрився він єдиною виховною годиною «Борітеся-- поборете, вам Бог помагає!», яку провели класні керівники та майстри виробничого навчання в режимі онлайн. Учні групи № 21/20 читали спогади Т.Шевченка про життя і творчість під час заслання 1847--1857 років.

Бібліотечний інформаційно-освітній центр ліцею долучився до проведення тижня. Робота проводилася в співпраці бібліотекаря з викладачем української мови та літератури.

Бібліотекарка на дошці Padlet розмістила всі інформаційні матеріали до свята,

які підготували Козаченко Л. М. викладач української мови та літератури та бібліотекар:

озвучена виставка-онлайн інформаційних матеріалів «Вічний, як народ»;

Для виставки підібрано матеріали (книги, інформаційні листівки, постери, елементи презентації), що розкривають творчий та життєвий шлях Тараса Григоровича, його спадок як письменника, художника, мислителя і борця за волю України, а також деякі цитати Шевченка це крилаті вислови з творів письменника та його особистого життя, які надихають та не втрачають своєї актуальності й донині. Виставка призначена допомогти користувачам бібліотеки глибше усвідомити суспільну й художню цінність Шевченкового Слова, поглибити знання про його коротку, трагічну, але в той же час і величну долю та стати інформаційним приводом для зміцнення рівня національної самосвідомості.

бібліотечно-інформаційний бюлетень «Уклін Кобзарю» з нагоди річниці від дня народження Т. Г. Шевченка;

В бібліотечно-інформативному бюлетні презентуються документи ЦДАЗУ, в яких міститься інформація про відзначення життя та творчості Т. Г. Шевченка українською діаспорою. Основою її стали українські друковані видання за кордоном: книги, періодика, буклети, статті, оголошення, програми, вірші, а також ілюстративний матеріал.

Документи виставки присвячені вшануванню днів пам’яті Великого Кобзаря зарубіжними українцями; висвітленню ролі і значення Т. Г. Шевченка на сторінках дитячої та молодіжної періодики; дослідженню його постаті українськими науковцями і письменниками діаспори; репрезентації документів, що стосуються перевидання «Кобзаря» у Празі (1876, 1940 рр.), Оттаві (1961 р.); перекладам творів Т. Г. Шевченка іноземними мовами; зведенню пам’ятників і відкриттю єдиного у західній півкулі музею поета у Канаді (1952 р.); популяризації постаті митця та його творчості за кордоном.

Представлені документи відображають різноманітність форм вшанування Т.Г. Шевченка, до яких вдавалася українська громада світ.

10 березня учні літературного гуртка ''Берегиня'' підготували проєкт-літературне дослідження ''Подорож Т. Г. Шевченка по Придніпров'ю''.

11.03.22 О.О.Пшеничка-Дрох разом з Л.М.Козаченко запросили учнів та педколектив до відеосалону, де вони мали змогу переглянути відеоролики приєднавшись до інтерактивної дошки на платформі Padlet, на якій і запрацював відеосалон з бібліотеки. Відеоролики, які були запропоновані ліцеїстам (а їх близько 10) були різного спрямування: деякі розповідали про нелегкий життєвий шлях поета Кобзаря, цікаві факти та вражаючі історії з життя Шевченка, інші висвітлювали творчий спадок письменника, поета, драматурга та маляра.

В рубриці «Слухаємо вірші Шевченка», також мали змогу заслухати вірші поета, адже поетична творчість – це святиня, якою дорожить і гордиться український народ.

Вірші Тараса Шевченка актуальні й до сьогодні. За рубрикою «Музична перерва» на дошці, пізнаємо Кобзаря по-новому –всі мали змогу прослухати 7 найкращих сучасних пісень на слова Шевченка

Запопоновано ознайомитися з добіркою крилатих цитат «Тарас Шевченко – мудрі крилаті цитати, вислови, фрази, афоризми»

Мудрі цитати, фрази та вислови як і його поезія не втрачають своєї актуальності й донині та стали вже крилатими. В цьому можна переконатися самому, прочитавши запропоновані учасникам освітнього процесу цитати з творів Тараса Шевченка...

З досвіду наших колег:

ДПТНЗ «Покровський ЦППРК» та ПТУ №71 Дніпропетровської обл., Криничанського р-н, с. Божедарівка запропоновано відео для ознайомлення приурочених вшануванню пам’яті творчості  Т. Г. Шевченка.

Заключне відео-подкастинг «Інформаційна хвилинка «Геній правди» розповість про деякі факти з життя та творчості великого поета України.

“Українське слово - це потужна зброя, а Шевченкове слово - це зброя непереможна!” Тарас Кремінь.

Інформаційні матеріали були надані для ознайомлення всім учасникам освітнього процесу. Класні керівники та майстри в/н використовували ці матеріали під час проведення класних та виховних годин, ознайомлювали свої групи на платформі ВАЙБЕР та Google Classroom. Також інформація висвітлювалась в соціальних мережах: фейсбук, інстаграм.

Матеріали доступні за посиланням: 

https://padlet.com/lizej150319/aig4srd9gjxveoxe

Головна мета Шевченківського тижня -  ширше ознайомити з маловідомими сторінками непростого життя поета, його самобутнім світоглядом, неповторністю художньої творчості, задля становлення національної свідомості молоді, у важкі для України часи надихнутися силою шевченківського слова, – на нашу думку, змогла втілитись (мета) завдяки зусиллям викладача української мови та літератури, бібліотекаря, класних керівників та майстрів в/н, спільними зусиллями яких було проведено запланований тиждень.

Здавалося б, що про геніального поета Тараса Григоровича Шевченка ми знаємо все. Однак у котрий раз спиняємося перед величчю генія, вчитуємося і вдумуємося, вслухаємося в його незнищенного безсмертного “Кобзаря”.

Шевченківський тиждень завершився, та ми не перестаємо звертатися до мудрого, пророчого слова геніального поета усіх часів Т.Г.Шевченка. Ми намагалися підтримати, підняти дух учасників освітнього процесу та волю до спротиву, мобілізувати як українців, так і весь світ на боротьбу з ворогом за відновлення територіальної цілісності та перемогу України. Все буде Україна!

 

Підготували:

викладач української мови та літератури

Людмила Козаченко

та бібліотекарка Олена Пшеничка-Дрох


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть наш сайт

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень